Kamerkoor Cantate

Over ons

Kamerkoor Cantate Groepsfoto Kamerkoor Cantate is een uniek vrouwenkoor dat in 1970 is opgericht door dirigent Gerard Franck en sinds 2002 onder bezielende leiding staat van dirigent Dion Ritten.

Het koor mag zich rekenen tot één van de beste vocale ensembles van Nederland. Dit heeft zich bewezen door het winnen van prijzen op meerdere festivals in zowel binnen als buitenland.

Zo won Cantate in 2005 het Nederlands koorfestival en mocht zich hierna “Nederlands koor van het jaar” noemen. Verder werd het koor in 2011 als eerste Nederlandse koor uitgenodigd voor het prestigieuze Internationale Chorfestival te Marktoberdorf in Zuid-Duitsland.

Cantate is een ondernemend vrouwenkoor want naast het feit dat het koor plezier in het zingen voorop stelt werkt het koor steeds opnieuw aan kwaliteit en vernieuwing op het gebied van vrouwenkoorzang. Dit doet het koor door deelname aan workshops, zanglessen en het organiseren van studiedagen.
Daarnaast durft Cantate haar grenzen te verleggen door mee te werken aan theaterproducties waar verscheidene kunstvormen samenkomen of optredens op poppodia. Zo heeft Cantate in 2014 meegewerkt aan het project “The Wall” van de Pink Floyd Sound te Venlo.
Wekelijks wordt er onder leiding van dirigent Dion Ritten hard gewerkt aan repertoire van nationale en internationale componisten. Bijzonder trots is het koor op werken die speciaal voor hen gecomponeerd zijn (oa. Henk Badings, Vic Nees, Reijo Kekkonen, Imant Raminsh).

Cantate wordt alom geroemd om haar natuurlijke manier van musiceren en de sfeer die ze daarbij weet te creëren. Het koor kan dan ook rekenen op een enthousiast vast publiek en op lovende kritieken uit de (inter)nationale koorwereld.
Cantate laat haar zangkunsten ook graag over de grenzen horen en zien. In het verleden heeft Cantate koorreizen gemaakt naar onder anderen de VS, Engeland, Italië, Frankrijk en Slovenië. Najaar 2016 staat een reis naar Litouwen op het muzikale programma.
Cantate vindt het fijn te verbinden middels muziek en nodigt daarom ook graag buitenlandse koren uit om in Venlo te komen musiceren. Deze internationale concerten vinden regelmatig plaats in het voorjaar.